Radyal Fan Nedir?Ne İşe Yarar?Radyal Fan Çeşitleri?

Radyal Fan Nedir?

Radyal fan, havayı içten dışa doğru iten bir fan çeşididir. Radyal fanlar,yüksek basınçlı ve yüksek debili hava akışı oluşturmak için tercih edilir.Radyal fanlar, endüstri bölümlerinde,iklimlendirme sistemlerinde, ısıtma ve soğutma sistemlerinde, kurutma ve fırınlama işlemlerinde, toz emme ve ayrıştırma sistemlerinde, yangın söndürme gibi hayati görevlerde ve daha birçok yerde oldukça yaygın olarak kendine yer bulmaktadır.


Radyal fan parçaları

Endüstriyel Radyal Fan Çalışma Prensibi


Özetleyeyim: Fanın içinde kısmında bulunan pervane yaprağı veyahut pervane,elektrik motorundan güç alarak döndürülür.Pervane, havayı merkezden dışarı doğru iterek fanın çıkışına gönderir.


Fanın çıkışında bulunan kanatlar,havanın hareket yönünü değiştirerek gitmesi istenilen yöne doğru yönlendirir. Basınç ve akımı(halk dilinde debi), pervanenin yaprağının hacmi, şekli, rakamı ve dönüş süratine göre değişiklik gösterebilir.


Radyal Tip Fan Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmalıyız:

-İşlemin istediği hava akışı miktarı (debi) ve basınç gücü

-Cihazın faaliyet göstereceği alanın ısısı, nem oranı, toz miktarı, kimyasal gazlar gibi faktörler

-Fanın montaj yeri,şekli ve durumu (duvara, tavana, yere veya boruya monte edilebilir)

-Fanın istediği enerji miktarı ve tasarruf verimliliği

-Fanın oluşturduğu ses kirliliği seviyesi ve titreşimi

-Fanın ihtiyaç duyduğu periyodik bakım aralığı ve bakımın yapılma kolaylığı


Radyal Fanların Avantajları Nelerdir?

-Çeşitli konumlara ve işlemlere hızlı bir adaptasyon yaşayabilirler

-Güçlülerdir ve çok nadir arızalanırlar.

-Harcadığı enerji miktarına göre oldukça iyi bir iş gücüne sahiptir.

-Fazla ses kirliliğine sebep olmazlar.

-Güçlü bir basınçlı ve yüksek debili hava akışı avantajı sunar.

Radyal Fanların Dezavantajları Nelerdir?

-Hacmi büyüktür.

-Montajı oldukça zahmetlidir.

-Ağırlıkları fazladır

-Bakımı uğraştırıcı ve maliyetlidir


Radyal Tip Fan Kullanım Alanları Nelerdir?


Endüstriyel Uygulamalar

Kimya, metalurji, madencilik, tekstil, gıda, ilaç gibi çeşitli alanlarda,üretim aşamalarında sürekli bir hava dönüşümü oluşturmak için sıkça tercih edilir.Örneğin kimyasal işlemlerde ihtiyaç duyulan oksijeni sağlamak,metal,demir eritme gibi yüksek ısıya sahip ortamlarda fırınların ısısını arttırmak veya azaltmak, maden ocaklarında hayati bir önemi olan  havalandırma işlemini gerçekleştirmek,tekstil fabrikalarında lifleri kurutmak veya nemlendirmek gibi oldukça çeşitli iş alanlarında kullanılır.


Endüstriyel radyal fanHavalandırma Kanal Sistemleri

Binalarda, AVM'lerde, hastanelerde, okullarda, otellerde, spor salonlarında gibi yerlerde radyal tip fan, havadaki kirin atılmasında,ortama temiz hava verilmesinde ve hava sirkülasyonu için tercih edilir. Örneğin binaların içerisindeki istenmeyen havayı dışarı atmak, dışarıdan taze hava almak,

havanın sıcaklığını ve nem oranını ayarlamak gibi çeşitli işlemlerde kullanılır.


Isıtma ve Soğutma Sistemleri

Isıtma ve soğutma sistemlerinde, havanın ısıtılması veya soğutulması için kullanılır. Örneklendirmek  gerekirse klima, ısı pompası, kazan, radyatör gibi cihazlarda, havanın sıcaklık değiştiricileri ile temas ettirilmesi sağlanarak ısıtılması veya soğutulması için kullanılabilir.



                                                                                                                           

Kurutma ve Fırınlama İşlemleri

Kurutma ve fırınlama işlemlerinde, havadaki sıcaklık değerlerinin arttırılması ve ürünlerin üzerine üfleme işleminin gerçekleştirilmesi için kullanılır.Örneklendirirsek gıda,kağıt, kereste,seramik gibi oldukça çeşitli iş alanlarındaki malzemelerin kurutulması veya pişirilmesi için kullanılır.


Toz Toplama ve Filtreleme Sistemleri

Toz toplama ve filtreleme sistemlerinde, ortamdaki havanınistenmeyen  toz veya kirletici maddelerden kurtarılması için kullanılır.Örneklendirirsek endüstriyel atıkların toplanması, hava kirliliğinin önlenmesi,işçi sağlığının çeşitli unsurlardan korunması gibi oldukça mühim konularda kullanılır


Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın söndürme gibi ani müdahele isteyen acil durum sistemlerinde, yangının büyümesinin önüne geçmek veya yangını söndürmek için kullanılır.Örneğin yangın durumunda hayati öneme sahip olan yangın merdivenlerinde veya tünellerde havanın basıncını büyük oranda arttırarak dumanın geri püskürtülmesi, yangın oluşan yerlere oksijen taşınması veya yangının sakinleştirilmesi gibi hayat kurtarabilecek işlemlerde  sıkça tercih edilir.     



yangın sistemleri için jet radyal fanlar         


S.Radyal Fan Nasıl Çalışır?

C.Pervane yaprağı ile havayı içten(merkez) dışa şeklinde iter ve kanatlar ile havanın gidiş yönünü değiştirir.

S. Radyal fan seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

C.Seçerken hava akış miktarı ve basıncı, ortam durumu, montaj şekli ve yeri, enerji tüketimi,tasarrufu ve verimliliği, ses kirliliği seviyesi ve titreşimi, bakım gereksinimi ve kolaylığı gibi faktörleri göz önünde bulundurmalıyız.


Dikkat edilmesi gereken bazı faktörler vardır. Bunlar:

-Havalandırma işleminin yapılacağı ortamın büyüklüğü ve şekli

-Havalandırma kanal sisteminin tasarımı ve özellikleri bakımından durumu

-Havalandırılacak havanın sıcaklığı, nem oranı ve kirlilik derecesi

-Performansı, verimliliği ve ses kirliliği seviyesi

-Hacmi,ağırlığı ve montaj şekli


Radyal Tip Fan Bakımı Nasıl Yapılır?


Fan bakımı ömrünü uzatmak ve performansından alınabilecek maksimum verimi arttırmak için oldukça önemlidir.Bakımı yaparken, şu adımları izlemek gerekir:


-Düzenli olarak temizlemek. Toz, kir ve yağ gibi maddelerin pervane yaprağına ve kasasına yapışmasının önüne geçmek için,yumuşak bir bez ya da fırça ile silmek veya hafifçe üflemek suretiyle bakım yapmanız yeterlidir.       


-Radyal Fan Motorunu kontrol etmek.Motorun faaliyet göstermesini engelleyebilecek herhangi bir hasar veya arızayı saptamak için, radyal fanın motorunu incelemek gerekir. Motorun sıcaklığının artması,ses çıkarması veya titremesi gibi durumlar varsa, motorun onarılması veya değiştirilmesi gerekebilir.                                                                              


-Pervane yaprağını  dengelemek.Pervanenin dengesiz olması titreşmesine ve ses kirliliği gibi istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Pervanenin dengesini kontrol etmek için çalışır durumdayken pervaneyi dikkatlice gözlemlemek yeterlidir.Pervane eğri veya çarpık ise,düzeltilmesi veya yenisi ile takılması .gerekebilir






Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?
4 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Yorumlar ()

Bir Yorum Bırak

E-posta Adresiniz Yayınlanmayacaktır. Zorunlu Alanlar *